Online Bérkalkulátor

*Négy vagy több gyermeket nevelő anyák

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére jogosult anyának az Szja törvényben meghatározott jövedelmekkel összefüggésben nem kell személyi jövedelemadót fizetnie.

*25 év alatti fiatalok kedvezménye

A 25 év alatti fiatalok kedvezménye a 25 életévét be nem töltött fiatal összevont adóalapjába tartozó egyes jövedelmeit csökkenti. 2023-ban a kedvezmény összege jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

*30 év alatti anyák kedvezménye

2023-tól új adóalap kedvezményt érvényesíthet az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke után, vagy
magzat után családi kedvezmény érvényesítésére jogosult. Fiatal anya az, akinek családi kedvezményre való jogosultsága magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a 30. életéve betöltését megelőző napig megnyílik. A 30 év alatti anyák kedvezményének összege 2023-ban havonta legfeljebb 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

*Első házasok kedvezménye

A kedvezmény a házasságkötést követő első hónaptól jár legfeljebb 24 hónapon át azoknak a pároknak, ahol legalább az egyik félnek ez az első házassága. Ha ezalatt jön a (vagy van) gyerek, a frissházas-kedvezmény elveszik, és helyette családi kedvezmény jár. (2014. dec. 31. után kötött házasságokra). Egy kedvezményre jogosult házaspár által együttesen érvényesíthető kedvezmény havonta 33 335 forint. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta 5 ezer forinttal több lesz a nettó kereset, mint a kedvezmény nélkül.

*Eltartottak száma

Ide tartozik a 18.-ik életévüket betöltött, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező, akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben résztvevő vagy főiskolai/egyetemi képzésben első képesítését/oklevelét szerző diák is.

*Kedvezményezett eltartott

A családi pótlékra-, rokkantsági járadékra jogosult / jogosító gyermekek; a magzat (a fogantatás 91. napjától)